Taloushallinto itse hoitaen vai tilitoimiston kautta?

Jaa artikkeli

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Kun yritys aloittaa toimintansa, on päätettävä taloushallintoon ja kirjanpitoon liittyvät asiat. Kyseessä on yksi tärkeimmistä päätöksistä, joten yrittäjän on pohdittava, hoitaako hän itse yrityksensä taloushallinnon asiat vai tilitoimiston kautta. Toki vaihtoehtona on myös ammattilaisen palkkaaminen. Taloushallinnolla on keskeinen rooli yrityksen toiminnassa, sillä se pitää huolen raha-asioista, kirjanpidosta, palkanmaksusta ja verotuksesta. Tässä blogiartikkelissa tarkastelemme, onko järkevämpää hoitaa taloushallinto itsenäisesti vai tilitoimiston kautta, ja punnitsemme näiden vaihtoehtojen etuja ja haittoja.

Taloushallinnon hoitaminen itse

Taloushallinnon hoitaminen itse voi aluksi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Se antaa yrittäjälle täyden kontrollin yrityksensä talousasioihin. Yrittäjä saa kirjaimellisesti pitää kaikki langat omissa käsissään ja tehdä päätökset tarvittaessa erittäin nopeasti. Lisäksi oman taloushallinnon hoitaminen voi säästää rahaa, etenkin mikäli yrittäjällä on riittävästi asiantuntemusta aiheesta sekä aikaa paneutua kyseiseen tehtävään perusteellisesti. Usein asioiden itse hoitaminen onkin kustannusten osalta houkuttelevin vaihtoehto, mutta tässä on muistettava myös realismi. Harva ihminen taitaa jokaisen osa-alueen, joten oma ammattitaito on syytä käyttää siihen, minkä parhaiten hallitsee.

Taloushallinnon hoitaminen itse voi olla nimittäin myös aikaa vievää ja monimutkaista. Kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät säännökset ja määräykset ovat lisäksi haastavia, erityisesti mikäli yrittäjällä ei ole asianmukaista koulutusta tai kokemusta alalta. Kun tiettyä osa-aluetta ei hallitse täysin, siihen käytettävä aika moninkertaistuu. Virheellinen kirjanpito tai veroilmoitusten laiminlyönti johtaa usein myös ongelmiin viranomaisten kanssa sekä aiheuttaa taloudellisia sanktioita. Lisäksi, jos yrittäjällä ei ole riittävästi aikaa taloushallinnon hoitamiseen, se voi vaikuttaa negatiivisesti yrityksen muuhun toimintaan ja sen kasvupotentiaaliin. Ajan ja osaamisen priorisointi onkin monelle yrittäjälle yksi oleellisimpia asioita koko liiketoiminnan menestymisessä.

Sähköinen taloushallinto on tätä päivää. Oli päätöksenä sitten hoitaa kirjanpitoa ja taloushallintoa itse tai tilitoimiston kautta, kannattaa joka tapauksessa panostaa nykyaikaisiin järjestelmiin.

Lue lisää aiheesta: Mitä on sähköinen taloushallinto?

Mikäli olet kiinnostunut hoitamaan taloushallintoa itse, suosittelemme tutustumaan muutamiin tunnetuimpiin ja kehuttuihin sovelluksiin, kuten Finadeckiiin ja Visma Fivaldiin. Molempiin pääset tutustumaan tarkemmin myös alla olevista arvosteluistamme:

Finadeck arvostelu

Visma Fivaldi arvostelu

Taloushallinnon hoitaminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta. Kuva: Unsplash.com.

Taloushallinto tilitoimiston kautta

Tilitoimiston hyödyntäminen taloushallinnon hoitamiseen tarjoaa useita etuja. Ammattitaitoinen tilitoimisto voi varmistaa, että yrityksen kirjanpito on aina ajan tasalla. Myös verotukseen liittyvät asiat pysyvät varmasti hallinnassa. Tilitoimistot työskentelevät useiden eri asiakkaiden kanssa, mikä tarkoittaa, että heillä on laaja kokemus erilaisista yrityksistä sekä monipuolinen asiantuntemus alalta. He varmistavat osaamisensa lainsäädännön muutoksista ja voivat tarjota yritykselle arvokasta neuvontaa taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä. Tilitoimiston, kuten minkä tahansa ulkoisen kumppanin, tärkein tehtävä on tarjota sellaista tietoa ja taitoa, jota omasta yrityksestä ei välttämättä löydy.

Tilitoimiston käyttäminen vapauttaa yrittäjän aikaa muuhun tärkeään toimintaan, kuten asiakaspalveluun, markkinointiin tai tuotekehitykseen. Yrittäjä voi luottaa siihen, että taloushallinto on osaavissa käsissä, mikä lisää mielenrauhaa antaen mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen.

Luonnollisesti tilitoimiston käyttäminen aiheuttaa aina ylimääräisiä kustannuksia. Etenkin pienille yrityksille, jotka haluavat seurata tarkkaan kustannuksia, tämä voi olla haittapuoli. Lisäksi yrittäjä menettää osan kontrollista taloushallintoon, ja saattaa joissain tapauksissa joutua odottamaan vastauksia tai päätöksiä tilitoimistolta. Jokaisen liiketoiminnan kumppanin valinta kannattaa kuitenkin tehdä niin, että se palvelee oman yrityksen toimintatapoja.

Yhteenvetona on todettava, että taloushallinnon hoitaminen itse tai tilitoimiston kautta ovat molemmat päteviä vaihtoehtoja, johon vaikuttavat monet eri tekijät. Yrittäjän tulee arvioida omia taitojaan, resurssejaan ja aikaa, jotka hän voi keskittää taloushallinnolle. Lisäksi on tärkeää arvioida taloushallinnon merkitystä yritykselle ja sitä, haluaako yrittäjä panostaa vain ydinliiketoimintaansa vai hoitaa taloushallinnon itse.

On myös hyvä muistaa, että vaihtoehdot eivät välttämättä sulje toisiaan pois. Joissakin tapauksissa voi olla myös hyvä vaihtoehto hyödyntää molempia vaihtoehtoja. Yrittäjä voi hoitaa päivittäisen kirjanpidon ja laskutuksen itse, ja ulkoistaa tilitoimistolle esimerkiksi tilinpäätöksen ja verotuksen hoitamisen.

Lopullinen päätös taloushallinnon hoitamisesta tulee tehdä harkiten ja harkita eri vaihtoehtoja yrityksen tarpeiden ja resurssien perusteella. On myös hyvä muistaa, että päätös ei ole lopullinen, ja sitä voi tarvittaessa muuttaa yrityksen kasvaessa tai toimintaympäristön muuttuessa.

Tutustu lisää aiheeseen

Alta löydät linkit kirjanpito-ohjelmien arvosteluihimme.

  • Finadeckilla yritys sekä konsernit voivat automatisoida taloutta
  • Visma Fivaldi on kustannustehokas ja monipuolinen taloushallinnon järjestelmä
  • Finago Procountor on yksi suosituimmista taloushallinnon järjestelmistä Suomessa
  • Netvisor on Suomen suosituimpia sähköisen taloushallinnon ohjelmistoja
  • Isolta Arkhimedes on kätevä työkalu yrityksen laskutuksen käyttöön
  • Zervant on helppo laskutusohjelma yritysten tarpeisiin

Viimeisimmät blogiartikkelit tästä aiheesta

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

Työajanseuranta

Otta arvostelu

Mikä on Otta? Otta (ent. Visma Entry) on kaikille toimialoille ja kaikenkokoisille yrityksille suunnattu työajanseurantajärjestelmä. Ottalla kirjaat, tarkistat ja hyväksyt työtunnit sekä tulkitset työajan niin selaimessa, mobiilisovelluksessa kuin perinteisellä leimauslaitteellakin, reaaliaikaisesti. Miksi

Lue arvostelu
SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
Mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.