Miten tehdä oma podcast?

Jaa artikkeli

Miehiä toimistossa

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Lyhyt johdatus podcasteihin ja niiden tekemiseen

Podcastit ovat yleistyneet ja saaneet nopeasti suosiota viime vuosina. Podcasteja tuottaa esimerkiksi Yle, mutta myös monet yksityishenkilöt ja podcastien avulla mainetta saaneet henkilöt tekevät niitä. Nykyään löytyy erilaisia podcast-sarjoja ja tuttuja podcastien tekijöitä, ja osa on jopa maksumuurin takana.

Mikä on podcast?

Podcastin voisi ajatella olevan radio-ohjelma, jonka voit kuunnella silloin kun haluat. Jotkut podcastit lähetetään toki myös radiossa, mutta pääasiassa ne ovat löydettävissä ja kuunneltavissa vain internetissä. Podcast-sarja on rakenteeltaan yleensä radio-ohjelmaa rennompi ja vapaampi, eikä sen aiheita ole rajattu. Podcastit voivat olla vaikkapa ajankohtaisohjelmia, henkilöhaastatteluja, tiettyjen henkilöiden keskustelua sovitusta aiheesta tai keskustelua urheilusta.

Oman podcastin tekeminen ei ole vaikeaa, ja sellainen kannattaa ehdottomasti tehdä, jos asia suinkin kiinnostaa! Podcastin avulla voit nostaa esiin itsellesi tärkeitä aiheita ja asioita helpolla tavalla. Alkuun pääset vaikkapa omalla puhelimellasi sekä ilmaisilla sovelluksilla. Podcasteille on myös useita eri julkaisupaikkoja.

Työkalut

Äänen tallentaminen

Äänen tallentamista varten tarvitset ensinnäkin mikrofonin, jolla ääni saadaan siirrettyä digitaaliseen muotoon. Voit aloittaa vaikkapa puhelimen mikrofonilla tai kuulokkeisiin liitetyllä mikrofonilla. Aikaa myöten huomaat, miten mikit toimivat eri tavoin, ja miten ne esimerkiksi suodattavat häiriöääniä.

Eri mikrofonit toimivat eri tavoin.

Äänen tallentamiseen on monissa laitteissa jo valmiiksi laitteen tai käyttöjärjestelmän tekemä ohjelma. Erikseen ladattava ohjelma Android-alustalle on esimerkiksi RecForge II, joka paitsi tallentaa ääntä, myös tarjoaa jonkin verran editointimahdollisuuksia. Samoin Androidille löytyy FoneLab Screen Recorder, jonka avulla voit myös yhdistää tietokoneesi ja puhelimesi. Seuraavassa kappaleessa esitellyt äänen editoimisen sovellukset käyvät myös äänittämiseen.

Äänen editoiminen

Podcastin tekoon kuuluu äänen editoiminen ja muokkaus. Vaikka saisit ohjelman kerralla valmiiksi eli puhuttua sen yhdellä kertaa yhteen tiedostoon, ääni kannattaa käydä läpi. Taustalta voi kuulua yllättävä ääni, tai jostakin laitteesta on saattanut tallentua ylimääräistä kohinaa. Usein podcasteille muodostuu jokin tunnistettava alku- ja loppumusiikki tai -juonto, jonka saat editoinnilla oikealle kohdalle.

Sekä äänen tallentamiseen että editointiin voit käyttää Garageband-ohjelmaa, joka on kehitetty Applen tuotteille. Sovelluksessa voit tehdä musiikkia digitaalisilla soittimilla, tallentaa ääntä ja editoida nauhoituksia. Garageband on valmiiksi asennettu ainakin Applen kannettaviin tietokoneisiin.

Audacity on ilmainen, avoimen lähdekoodin ohjelma. Voit tallentaa sillä ääntä sekä editoida nauhoituksia hyvin monipuolisilla tavoilla. Audacity on erityisen suosittu siksi, että se on paitsi ilmainen, myös saatavilla lukuisille eri alustoille.

Missä podcastin voi julkaista?

Aloitteleva podcastin tekijä voi päätyä julkaisemaan ensimmäiset jaksonsa omassa sosiaalisessa mediassaan. Sitä kautta voi saada hyviä vinkkejä lähipiiriltä ja rohkaisua jatkamiseen. Kun haluat levittää podcastisi myös muiden kuunneltavaksi, voit tehdä sen useammassa eri kanavassa.

iTunes on Applen oma palvelu ja hyvin suosittu käyttäjiensä keskuudessa, sillä latauksia on kymmeniä miljoonia. Voidaksesi jakaa podcastisi sen kautta, tarvitset Apple ID:n. Podcastin julkaiseminen ja kuuntelu on ilmaista.

Stitcher on saatavilla useille alustoille. Ohjelmasta on olemassa ilmaisversio, jonka voi kuukausimaksulla päivittää mainoksettomaksi. Ohjelma on nimenomaan suunniteltu podcastien jakamiseen, eikä se maksa tekijälle mitään.

Hyvin suosittuun Spotifyyn voi myös jakaa oman podcastinsa! Stitcherin tapaan siitä on olemassa ilmaisversio, ja kuukausimaksulla ohjelman ominaisuudet lisääntyvät ja mainokset poistuvat.

Mitä kannattaa huomioda podcastia tehdessä?

Kun ryhdyt tekemään podcastia, tee alkutyöt huolella. Mieti useampia aiheita, joista haluat tehdä podcastin, ja mieti mikä niistä kantaisi pisimmälle. Voit tietenkin kokeilla useitakin aiheita. Haluatko tehdä podcastin yksin vai jonkun kanssa? Keskustelijoiden välillä voidaan helposti käsitellä jonkin asian useita puolia ja vastakkaisia näkökantoja. Kiinnitä huomiota myös äänityspaikkaan: ääneen perustuvassa mediassa ääninauhan puhtaus ja taustahälinä nousevat suureen arvoon.

Aiheen miettiminen

Jotta aiheesta riittäisi puhuttavaa, sen kannattaa olla sinulle tuttu, jopa henkilökohtainen. Ota kuitenkin huomioon se, että voit saada monenlaista palautetta kuuntelijoiltasi. Oletko siis aiheesi asiantuntija, vai otatko siihen rennomman asenteen?

Äänityspaikan valinta

Ensimmäiset podcastit nauhoitetaan usein kotona puhelimella. Huomaat ehkä pian, että tällä tavalla saatat joutua tekemään paljonkin jälkitöitä ääninauhalle, ennen kuin voit julkaista sen. Tallentuvaa ääntä voi parantaa paitsi paremmalla mikillä, myös valitsemalla äänityspaikan ja sen sisustuksen ajatuksella.

Äänityspaikaksi sopii melkeinpä mikä tahansa häiriötön tila – vaikkapa oma toimisto!

Todennäköisesti paras paikka ei ole kotona, jos siellä asuu muitakin. Mikäli mahdollista, oma työhuone tai toimisto on jo paljon otollisempi paikka häiriöttömälle nauhoitukselle. Jos seinien äänieristystä ei halua lähteä uusimaan, jo seinävaatteiden ja mattojen avulla voit eristää ja pehmentää tallentuvia ääniä.

Voit tehdä nauhoitukset myös ammattilaisstudiolla. Esimerkiksi POdStudion popup podcast-studio HUONE Jätkäsaaressa, Helsingissä, vuokraa tilojaan jotka ovat ihanteellisia äänitykselle.

Mahdolliset vieraat

Podcasteissa vierailevat henkilöt tuovat jaksoihin vaihtelevuutta ja uutta mielenkiintoa. Erilaisten henkilöiden kanssa saat esiin omat näkökantasi, mutta myös muiden näkökannat. Eriävistä mielipiteistä keskusteleminen tuo podcastiin jännitettä, joka on varmasti kiinnostava! Vieraiden kanssa on tietenkin hyvä keskustella hieman jo etukäteen ja sopia siitä, mikä on aihe ja millaisia asioita nostatte esiin podcastissa.

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 3 / 5. Arvioiden määrä: 4

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu
tekoäly

Duda AI arvostelu

Nettisivut ovat suuremman ja pienemmän yrityksen käyntikortti. Ilman nettisivuja yritystä ei käytännössä “ole olemassa”, sillä digiaikaan kuuluu se, että tuotteita ja palveluja etsitään ensimmäisen internetin kautta. Ajatus siitä, että nettisivuja ei tarvita,

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.