Miten tekoälyä hyödynnetään oikein sisällöntuotannossa?

Jaa artikkeli

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Tekoäly (AI) ei varsinaisesti ole uusi asia, sillä sitä on jo pitkään hyödynnetty eri aloilla. Kuitenkin vasta viime vuosina se on päätynyt tavallisenkin tallaajan saataville. Sitä on turha väittää, etteikö tekoäly olisi mullistanut monia toimialoja. Siksipä sisällöntuotantokaan ei ole poikkeus. Kun kuka tahansa voi käyttää tekoälyä vaikkapa mainostekstien ja artikkeleiden luomiseen, herää kysymys, kuka tarvitsee ammattimaisia sisällöntuottajia? Tekeekö tekoäly tulevaisuudessa kaikki tekstit? Asia ei suinkaan ole niin yksinkertainen, sillä tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä. 

Tekoälyä kohtaan ollaan edelleen skeptisiä, etenkin, jos kyse on sisällön luomisessa. Toki se voi auttaa tehtävissä, kuten avainsanatutkimuksessa, aiheideoinnissa, sisällön varsinaisessa luomisessa ja tekstin optimoinnissa, mutta sitä tulee myös osata käyttää oikein. Lisää tekoälystä voit lukea täältä

Tekoälyn käytön plussat ja miinukset

Kuten kaikilla työkaluilla, myös tekoälyllä on hyvät ja huonot puolensa. Yksi AI:n käytön tärkeimmistä eduista on ajan säästäminen sekä tehokkuuden parantaminen. Tehokkuudesta huolimatta, tekoälyn luomasta sisällöstä puuttuu useimmiten aitous ja inhimillinen kosketus. Tekoälyn luoma sisältö ei myöskään välttämättä ole aina tarkkaa tai relevanttia, koska se perustuu algoritmeihin ja datapohjaan, eikä ihmisen harkintaan ja kokemukseen. 

Tekoälyn lukiessa sisällön tueksi algoritmeja, voi se tuottaa hyvinkin heikkolaatuista tai epäolennaista sisältöä. Algoritmit eivät välttämättä aina ymmärrä kielen tai kontekstin vivahteita, mikä johtaa virheisiin tai väärinkäsityksiin. Luovan ajattelemisen puute taas johtaa mielenkiinnottomaan tekstiin, jossa ei juuri sanaleikeillä kikkailla. Näistä syistä tekoälyä käytettäessä tulee osata poimia rusinat pullasta. 

Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä. Kuva: Pixabay.com

Vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen

Otetaan esimerkiksi tekoälyn käyttämiseen tekstisisällön luomisessa yrityksen blogia varten tehtävä artikkeli. Todennäköisesti jo artikkelia suunniteltaessa on valittu tietty teema tai aihe, jota teksti käsittelee. Se voi liittyä vaikkapa yrityksen tuotteisiin tai mihin tarkoitukseen niitä käytetään. Tekoälyllä voidaan vaivattomasti luoda tekstin pohja, johon on valmiiksi upotettu halutut avainsanat tai lauseet hakukoneoptimointia varten.

Tekoäly luo hetkessä sisältöä halutuilla toiminnoilla, kuten toivotun sanamäärän, tekstin sävyn ja persoonamuodon. Moni tekoälypohjainen työkalu osaa lisäksi tuottaa tekstiä muillakin kielillä – suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja niin edelleen. Joskus englannin kielinen sisältö saattaa olla käytettyjen datapohjien vuoksi suomalaista parempaa, joten optio tehdä käännöksiä kannattaa varmasti pitää mielessä.

Tekoälyn toimittama teksti on syytä käydä ajatuksella läpi, sillä AI-työkalut toistavat usein samoja asioita ja saattavat tehdä asiavirheitä. Tekoälyn tuottama teksti ei juuri koskaan ole valmis käytettäväksi sellaisenaan, vaan se on pohja, josta voi sisältöä lähteä työstämään. Monesti sisällöntuottajilla on tavoitesanamäärä, jonka osalta tekoälyä voidaan pitää pikku apulaisena. Se tekee pikavauhtia tarvittavat taustatyöt ja alustaa artikkelia. Ihmiskirjoittaja sitten täydentää omalla luovalla osaamisellaan artikkeli siihen pisteeseen, että se on lukijankin kantilta hyödyllinen sekä aidosti kiinnostava. Näin ihmiskirjoittajan on mahdollista nopeuttaa koko kirjoitusprosessia ja tuottaa enemmän sisältöä. 

Jos vasta harkitset tai jo käytät tekoälyä sisällön tuottamisessa, ohessa vielä vinkkejä tekoälyn hyödyntämiseen:

 • Tunnista tehtävät, joissa tekoälyä voidaan hyödyntää. Esimerkiksi avainsanatutkimus ja aiheideointi ovat tehtäviä, jotka voidaan helposti automatisoida tekoälyllä.
 • Valitse oikeat tekoälytyökalut ja ohjelmistot tarpeisiisi. Saatavilla on monia tekoälypohjaisia sisällönluontityökaluja, joten on tärkeää tehdä hieman taustatyötä ja löytää parhaiten omaan tarpeeseen sekä budjettiin sopivat työkalut.
 • Käytä aikaa ja vaivaa tekoälyn opetteluun sekä sen mahdolliseen integrointiin muihin alustoihin. Työn teho paranee, kun tietää, miten työkalut toimivat ja miten tekoäly tulevaisuudessa voi parantaa sisällöntuotantoa.
 • Älä luota pelkästään tekoälyn luomaan sisältöön. Muista, että tekoäly on työkalu, joka auttaa sisällöntuottajia, ei korvaa heitä. Loppupeleissä teksteissä tulee säilyttää ihmisen luovuus ja harkintakyky, jotta se on kiinnostavaa luettavaa.

Jotta tekoälystä saa parhaimman hyödyn sisällön luomisessa, on hyvä muistaa muutamia seikkoja. Tekoäly kannattaa ottaa ensin käyttöön pienissä, hallittavissa tehtävissä ja laajentaa siitä asteittain eteenpäin. Tarkkaile säännöllisesti tekoälypohjaisen sisällön tuloksia, jotta se täyttää halutut standardit ja tavoitteet esimerkiksi hakukoneiden suhteen. Kun sisällöntuottajat ovat ajan tasalla uusimpien tekoälytyökalujen ja -trendien kanssa, voi helpommin pysyä kilpailijoiden edellä. 

Kiinnostaako AI:n käyttöönotto sisällöntuotantoprosessissa tai tekoäly tulevaisuudessa? Tutustu Softian arvioimiin tekoälytyökaluihin ja kokeile, miten ne voivat parantaa työnkulkuasi.

Tutustu lisää

Lue lisää tekoälystä.

 • ChatGPT:tä voidaan käyttää monenlaisiin tehtäviin, kuten asiakaspalveluun, liidien sekä sisällön luomiseen.
 • Jasper on tehokas tekoälysovellus, joka pystyy tuottamaan suuren määrän sisältöä nopeasti.
 • Writesonic on tekoälyllä toimiva kirjoitusalusta, jonka avulla on helppo tuottaa laadukasta sisältöä nopeasti ja tehokkaasti.
 • Copy.ai on edistynyt tekoälyavustaja, joka on suunniteltu auttamaan kaikissa kirjoitustarpeissa.
 • Rytr on suhteellisen uusi tekoälypohjainen kirjoitustyökalu, joka on omalla tavallaan ehtinyt jo keikuttaa markkinoiden venettä. 
 • Chatbot-työkaluista tehokkaimpiin lukeutuu Merlin, joka on OpenAI:n ChatGPT Plus -lisäosa.
 • Frase on innovatiivinen SEO-työkalu, joka käyttää tekoälyä auttaakseen yrityksiä optimoimaan sisältöä ja parantamaan hakukonesijoituksia.
 • Browse on helpoin tapa poimia ja tutkia tietoja, miltä tahansa verkkosivustolta.
 • Scalenut on tekoälyyn perustuva markkinoinnin automatisointialusta, joka on suunniteltu auttamaan yrityksiä parantamaan markkinointistrategioitaan. 
 • Craftly kuvailee olevansa edistyksellinen markkinointityökalu, hyödyntää koneoppimista sekä tekoälyä markkinointistrategioiden parantamiseen.
 • Sembly AI on älykäs avustaja, joka litteroi ja tekee kokousmuistiinpanoja jokaisesta online-kokouksesta. 
 • Texta on tekoälyllä toimiva kirjoitusassistentti, joka avustaa monenlaisissa tehtävissä sähköpostien kirjoittamisesta raporttien ja esitysten luomiseen. Texta perustuu koneoppimisalgoritmeihin.
 • Synthesia
 • Synthesia lupaa ammattitason videoita vartissa. Sen missiona on antaa kaikille mahdollisuus tehdä videosisältöä – ilman kameroita, mikrofoneja tai studioita.
 • Poised tarjoaa toimivaa viestintäopastusta, antaen yksityistä ja suojattua palautetta puhe-esityksistä tai haastatteluista, jonka vain käyttäjä itse näkee.
 • ElevenLabs on puheälytyökalu, joka tarjoaa joukon ominaisuuksia, jotka auttavat yrityksiä luomaan korkealaatuista äänisisältöä.
 • Mymind on tekoälyyn perustuva alusta, joka auttaa käyttäjiä automatisoimaan tehtäviä, säästämään aikaa ja parantamaan tuottavuutta. 

Aiheeseen liittyvät blogit

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 5 / 5. Arvioiden määrä: 2

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

Työajanseuranta

Otta arvostelu

Mikä on Otta? Otta (ent. Visma Entry) on kaikille toimialoille ja kaikenkokoisille yrityksille suunnattu työajanseurantajärjestelmä. Ottalla kirjaat, tarkistat ja hyväksyt työtunnit sekä tulkitset työajan niin selaimessa, mobiilisovelluksessa kuin perinteisellä leimauslaitteellakin, reaaliaikaisesti. Miksi

Lue arvostelu
SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
Mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.