Tekoäly toimii jo terveydenhoitoalan apuna

Jaa artikkeli

Kuvituskuva koneesta ja miehestä, kone skannaa miehen päätä

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Siinä missä tekoäly on vähitellen saapunut jopa leikkisästi koko kansan hyppysiin tekstien ja kuvien luomisen muodossa, voi tekoäly auttaa merkittävästi myös terveydenhuollossa. Tekoälyllä, eli AI-menetelmillä onkin keskeinen tehtävä monilla hyvinvointiin liittyvillä aloilla. 

Tekoälytekniikat ovat jo yleisiä sairauksien diagnosoinnissa, oikean lääkityksen löytämisessä sekä potilaiden riskianalyysissä. Useita eri tietolähteitä tarvitaan silti diagnosointiavuksi, kuten ultraääntä, magneettikuvausta, mammografiaa ja niin edelleen.

Terveydenhuolto kehittyy jatkuvasti digitaalisten hoitoteknologioiden, kuten tekoälyn, 3D-tulostuksen, robotiikan ja nanoteknologian myötä. Kun terveydenhuolto on digitalisoitu, vähentää se inhimillisten virheiden määrää, parantaa kliinisiä tuloksia ja tietojen seurantaa pitkälläkin aikavälillä. Tekoäly on myös aiemmin osoittautunut tehokkaaksi lääkekehityksen eri vaiheissa. Näihin kuuluvat mm. kliinisten tutkimusten nopeuttaminen ja biomarkkerien tunnistaminen sairauden diagnoosia varten. 

Jotta tekoäly saa toimivuuden kannalta välttämättömiä tietotasoja, on sen algoritmeja koulutettava väestöä edustavien tietojen perusteella. Algoritmeja voi esimerkiksi kouluttaa ymmärtämään neurologisia tietoja koneoppimisen avulla. Ihmiskeho käyttää sähköimpulsseja kommunikoinnissa aivojen eri osien välillä sekä aivojen ja selkäytimen tai ääreishermoston välillä.

Esimerkkejä käytännöstä

Tekoälyä on päästy viime vuosina testaamaan myös uusilla eri tasoilla käytännössä. Vuonna 2020 digitaaliseen terveyteen keskittyvän maailmanlaajuisen teknologiayrityksen Babylonin tutkijat löysivät uuden tavan käyttää koneoppimista sairauksien diagnosointiin. He kehittivät uuden tekoälyn tarkistamaan oireita ja näin auttavan sen vähentämään diagnostisia virheitä perusterveydenhuollossa. Aiemmin diagnoosit perustuivat vain oireiden ja todennäköisimmän syyn välisiin korrelaatioihin. Tutkijat kouluttivat tekoälyohjelmaansa yli 30 000 B-solulymfoomapotilaan tiedoilla.

Yksi yleinen ja todellinen ongelma ovat lääkärien burnoutit. Monien lääketieteen ammattilaisten uupumus ja ylityöllisyys vaikuttavat heidän työkykyynsä saattaen potilaat jopa pahimmillaan vaaraan. Tämän ratkaisussa voi tekoälyllä olla keskeinen rooli. Esimerkiksi Singaporessa käytetään parhaillaan koneoppimista ja algoritmeja auttamaan hallitsemaan diabeteksen esiastetta. 

Tekoäly voi tarjota konkreettista tukea ylityöllistyneille lääkäreille ja lisäämään potilaiden kanssa vietettyä aikaa. Täsmäytetysti diagnosointiin suunniteltu tekoäly vähentää näin lääkäreiden stressiä ja painetta. Lisäksi sitä voidaan käyttää suureen osaan hallinnollisesta työtaakasta. Oikeilla ratkaisuilla voidaan tarjota lääkäreille olennaista tukea, kun he pystyvät hallitsemaan kasvavia data- ja kuvantamismääriä. Tekoäly pystyy seulomaan valtavia määriä tietoa löytääkseen jotain, jota ihmiset eivät joko löydä tai sen etsiminen veisi vuosia.

Tekoäly vähentää lääkäreiden stressiä ja painetta. Kuva: Pixabay.com.

Tulevaisuuden kuva

Terveydenhoidossa tekoäly tulee olemaan tärkeä työkalu, joka auttaa lopettamaan terveydenhuollon epätasaisen jakautumisen ihmisten kesken, tehden siitä helpompaa ja edullisempaa kaikille. Kasvulle ja teknologialla on paljon tilaa parantaa, mitä se voi tehdä lääketieteen ammatin tukemiseksi. 

Lääketieteellisiä diagnooseja tekevä tekoäly on kuitenkin nyt potentiaalinsa rajalla. Nykyistä tekoälyä integroidaan jo käytäntöön ja kun se kehittyy eteenpäin, se todennäköisesti tehostaa lääkäreille tarjottavia luotettavia työkaluja, jotka voivat auttaa diagnooseissa ja työmäärissä. Mitä enemmän lääketieteellisiä tietoja digitalisoidaan, sitä enemmän tekoäly voi auttaa havaitsemaan tärkeitä malleja tai kaavoja. Näitä malleja voidaan käyttää kustannustehokkaiden päätösten tekemiseen monimutkaisissa analyyttisissä työvaiheissa. 

Tekoäly tulee vaikuttamaan monien terveydenhuoltoalan ihmisten työhön, mutta sitä ei silti kannata pelätä. Koneet eivät tule korvaamaan terveydenhuollon työntekijöitä ihan lähiaikoina. Ihmisolennot ovat korvaamattomia maalaisjärjen käytössä, empatiassa ja luovuudessa. Nämä ovat elintärkeitä seikkoja, kun ajattelee hoitoalalla työskentelyä. Terveydenhoitoalankin tulee hyväksyä tämän uuden teknologian voima ja ymmärtää se seikka, että maailma muuttuu. Älykkäiden terveydenhuoltojärjestelmien rakentaminen tekee lääkäreistä ja hoitajista parempia työssään, parantaen samalla potilaiden kokemuksia. Silloin kaikki voittavat.

Merkittävistä tutkimustuloksista huolimatta algoritmit ovat kuitenkin kamppailleet saavuttaakseen yleisen diagnostisen tarkkuuden. Tulevissa tutkimuksissa pitäisi jatkaa tekoälyalgoritmien tehokkuuden määrittämistä diagnoosien tukijärjestelmänä ja ohjata lääkäreitä antamalla potilaasta ikään kuin toinen mielipide. 

Tutustu aiheeseen tarkemmin

Lue lisää tekoälystä.

Softia.fi:n sivuilta löydät seuraavien tekoälyjärjestelmien arvostelut (avautuu uuteen välilehteen):

 • ChatGPT:tä voidaan käyttää monenlaisiin tehtäviin, kuten asiakaspalveluun, liidien sekä sisällön luomiseen.
 • Jasper on tehokas tekoälysovellus, joka pystyy tuottamaan suuren määrän sisältöä nopeasti.
 • Writesonic on tekoälyllä toimiva kirjoitusalusta, jonka avulla on helppo tuottaa laadukasta sisältöä nopeasti ja tehokkaasti.
 • Copy.ai on edistynyt tekoälyavustaja, joka on suunniteltu auttamaan kaikissa kirjoitustarpeissa.
 • Rytr on suhteellisen uusi tekoälypohjainen kirjoitustyökalu, joka on omalla tavallaan ehtinyt jo keikuttaa markkinoiden venettä. 
 • Chatbot-työkaluista tehokkaimpiin lukeutuu Merlin, joka on OpenAI:n ChatGPT Plus -lisäosa.
 • Frase on innovatiivinen SEO-työkalu, joka käyttää tekoälyä auttaakseen yrityksiä optimoimaan sisältöä ja parantamaan hakukonesijoituksia.
 • Browse on helpoin tapa poimia ja tutkia tietoja, miltä tahansa verkkosivustolta.
 • Scalenut on tekoälyyn perustuva markkinoinnin automatisointialusta, joka on suunniteltu auttamaan yrityksiä parantamaan markkinointistrategioitaan. 
 • Craftly kuvailee olevansa edistyksellinen markkinointityökalu, hyödyntää koneoppimista sekä tekoälyä markkinointistrategioiden parantamiseen.
 • Sembly AI on älykäs avustaja, joka litteroi ja tekee kokousmuistiinpanoja jokaisesta online-kokouksesta. 
 • Texta on tekoälyllä toimiva kirjoitusassistentti, joka avustaa monenlaisissa tehtävissä sähköpostien kirjoittamisesta raporttien ja esitysten luomiseen. Texta perustuu koneoppimisalgoritmeihin.
 • Synthesia
 • Synthesia lupaa ammattitason videoita vartissa. Sen missiona on antaa kaikille mahdollisuus tehdä videosisältöä – ilman kameroita, mikrofoneja tai studioita.
 • Poised tarjoaa toimivaa viestintäopastusta, antaen yksityistä ja suojattua palautetta puhe-esityksistä tai haastatteluista, jonka vain käyttäjä itse näkee.
 • ElevenLabs on puheälytyökalu, joka tarjoaa joukon ominaisuuksia, jotka auttavat yrityksiä luomaan korkealaatuista äänisisältöä.
 • Mymind on tekoälyyn perustuva alusta, joka auttaa käyttäjiä automatisoimaan tehtäviä, säästämään aikaa ja parantamaan tuottavuutta. 

Aiheeseen liittyvät blogit

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu
tekoäly

Duda AI arvostelu

Nettisivut ovat suuremman ja pienemmän yrityksen käyntikortti. Ilman nettisivuja yritystä ei käytännössä “ole olemassa”, sillä digiaikaan kuuluu se, että tuotteita ja palveluja etsitään ensimmäisen internetin kautta. Ajatus siitä, että nettisivuja ei tarvita,

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.