Miksi ottaa ERP käyttöön? Vinkit pk-yrityksille

Jaa artikkeli

Iso ja pieni rahtilaiva merellä.

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Mikä on ERP? 

ERP eli suomeksi toiminnanohjausjärjestelmä tulee sanoista Enterprise Resource Planning. Pienenkään yrityksen ei kuitenkaan kannata säikähtää enterprise-sanaa ja sen vuoksi kaihtaa ERPin käyttöönottoa. ERPin avulla voidaan ohjata lähes kaikkia toimintoja taloushallinnosta toimitusketjuihin ja myynnin edistämisestä henkilöstöhallintoon. Kaikki ERPit eivät sisällä kaikkia toiminnallisuuksia, mutta ne voi yhdistää useimpiin jo käytössä oleviin ohjelmistoihin. 

Mitä ERPiltä voi vaatia? 

Toiminnanohjausjärjestelmät ovat kehittyneet vuosien varrella huimasti. Markkinoilla on kuitenkin monenlaisia järjestelmiä: osa on pilvipohjaisia ja nopeasti skaalautuvia, osa toimii omasta, paikallisesta konesalista käsin. Molemmissa järjestelmissä on etunsa ja haittansa – pilvipohjainen järjestelmä on ketterä ja kustannustehokas, omassa konesalissa asennettuna oleva järjestelmä on yrityksen itsensä täysin hallittavissa ja ohjelmistojen asennukset ja ylläpito ovat täysin omissa käsissä. 

ERPien tulisi keskustella sujuvasti jo käytössäsi olevien järjestelmien kanssa. ERPin käyttöönotto ei siis tarkoita, että sinun tulee luopua kaikista jo aiemmin hankkimistasi ja edelleen hyvin toimivista järjestelmistä ja ohjelmistoista. 

ERP-järjestelmän tulee olla myös kehittyvä ja jatkuvasti palveluitaan parantava. Oli toimialasi mikä tahansa, ERPin tulisi tarjota monipuolisia, toimivia ratkaisuja myynnin edistämiseen, palvelutoiminnan sujuvoittamiseen, laskutuksen ja taloushallinnon pyörittämiseen sekä asiakaskokemuksen parantamiseen. 

Hyvä ERP voi parhaimmillaan olla yksi yrityksen toiminnan kehittymisen peruspilareista. Kuva: Unsplash.com.

Mikä tekee ERPistä hyvän? 

ERP voi parhaimmillaan olla yksi yrityksen toiminnan kehittymisen peruspilareista. Hyvä ERP tukee kunkin yrityksen toimintaa uniikilla tavalla, ja ERP tuleekin valita yrityksen kokoon ja toiminnan laajuuteen ja kasvuun peilaten. Tässä viisi merkittävintä, universaalia hyötyä: 

1. Yrityksen talous pysyy paremmassa kurissa 

ERPin toiminnallisuuksissa laskutus, tekoälyn tekemät ennusteet ja raportit ovat usein yhdessä paketissa. Mikäli mukana on vielä integraatio vaikkapa varastonhallintajärjestelmään, kassavirtoja ja tuotteiden liikkuvuutta voi seurata saumattomasti ja välttää riskitilanteita. ERP voi auttaa ennustamaan taloutta ja tekee osaltaan yrityksen tulevaisuudesta vakaamman. 

2. Laadukkaampaa dataa kaikkien saatavilla 

Mitä vähemmän manuaalista tiedon kirjaamista, sitä parempi. Sen sijaan, että työntekijät kirjaisivat esimerkiksi ostotapahtuman varastonhallintajärjestelmään, tilauskantaan, asiakkuudenhallintajärjestelmään ja laskutukseen, tiedon voisi kirjata ainoastaan ERPiin. 

Kun kirjaukset tehdään huolellisesti tämän yhden kerran, yrityksellä on laadukas tietokanta ajantasaista dataa. Samalla sama tieto on kaikkien yrityksen työntekijöiden ja yksiköiden saatavilla, eikä kaikkien tarvitse päästä kaikkiin erillisiin järjestelmiin ja tietokantoihin. 

3. Parempi asiakaspalvelu ja asiakastyytyväisyys 

Kun data on kunnossa ja ajantasaista, samasta ERPistä voi tarkastaa sukkelasti esimerkiksi varastotilanteen, tuotteiden saatavuuden ja vaikkapa hyllytilan tai autojen käyttöasteen. Mitä tarkemmin lukuja ja tilanteita ennakoidaan, sitä luottavaisemmin mielin asiakkaille voi luvata tarkempia aikatauluja ja hintoja. Näin asiakaskin välttyy ikäviltä yllätyksiltä ja saa tasalaatuisen hyvää palvelua. 

4. Järjestelmä skaalautuu, kun te kasvatte 

Erityisesti pilvipohjaiset, modernit ERPit on helppo päivittää palvelemaan muuttuvan kokoista yritystä. Kun yritys kasvaa liikevaihdoltaan, henkilöstömäärältään ja liiketoiminnoiltaan, toiminnanohjausjärjestelmän voi skaalata ketterästi samalla, kun yrityksenne kasvaa. 

5. Oma tekeminen kehittyy 

Laadukas ERP-järjestelmä auttaa huomaamaan pullonkaulat ja tarkastelemaan yrityksen prosesseja uusin silmin. ERPin avulla voidaan huomata, mikäli vaikkapa tuotteet seisovat varastossa turhan kauan tai mikäli laskutusprosessit ovat hitaita ja näin kassavirta epätasaista. Kun dataa tarkastelee avoimin mielin ja on valmis myöntämään prosessien ongelmat, yrityksen toiminta voi kehittyä järjestelmän osoittamien solmukohtien avulla. 

ERPin hinta 

Toiminnanohjausjärjestelmiä löytyy monia erilaisista hintaluokista. Kuukausimaksu vaihtelee muutamasta kymmenestä eurosta joihinkin satoihin euroihin. Lopulliseen hintaan vaikuttavat haluttujen ominaisuuksien määrä: joissakin ERP-ohjelmistoissa on mahdollista valita, haluaako käyttöönsä kaikki tarjotut ominaisuudet vai esimerkiksi pelkät ostotilauksen, myynnin seurannan ja taloushallintaintegroinnin. 

Fikuro

Fikuro on suomalainen, kokonaan pilvipalveluna toimiva toiminnanohjausjärjestelmä. Fikuro on Visman tuote, joka toimii täysin selaimessa ja sopii erityisesti teollisuuden alan pk-yrityksille. Fikurossa on myös MES eli tuotannonohjaus (Manufacturing Execution System). 

Fikuro on helppo ottaa käyttöön myös silloin, jos yrityksessä on jo käytössä jokin taloushallintojärjestelmä, sillä Fikuron voi integroida muiden taloushallinnon järjestelmien kanssa. Fikurossa on neljä eri ratkaisua eri hinnoitteluilla: edullisin Mini-paketti on kuukausihinnaltaan 249€ ja siihen kuuluvat varastonhallinta, ostotilaukset, myynti ja integraatio taloushallintojärjestelmään. Hinnakkain Premium-paketti on 999€ kuukaudessa, ja se sisältää edellisten lisäksi tuotannon, projektit, niiden tuntikirjaukset, tuntien laskutukset, projektien tehtävät, MES-toiminnallisuuden ja raportoinnin. 

Kiinnostuitko Fikurosta? Lue arvostelumme!  

Ecom Jet

Ecom Jet on edullinen ja helppokäyttöinen toiminnanohjausjärjestelmä. Ecom on kehitetty erityisesti rakennus- ja talotekniikka-alan tarpeisiin: LVIS-alan tuotteet löytyvät järjestelmän tuoterekisteristä. Ecom Jet pitää sisällään laskutuksen sekä töiden järjestelemiseen tarvittavat työkalut. 

Ecomia on helppo käyttää niin tietokoneella, tabletilla kuin mobiililaitteella. Se on pilvipohjainen järjestelmä, eikä vaadi ohjelmistojen asennuksia – alkuun pääsemiseksi tarvitsee vain rekisteröityä sähköpostiosoitteella. Ecomin pääkäyttäjälle peruspaketti kustantaa 49 euroa kuukaudessa, muiden käyttäjien lisääminen tuo kuukausilaskuun 9 euroa henkilöä kohden. Ecom on helppo integroida esimerkiksi Maventan verkkolaskutuspalveluun. 

Kiinnostuitko Ecom Jetistä? Lue arvostelumme!

Lemonsoft

Lemonsoft on suomalainen sovellustalo, jonka toiminnanohjausjärjestelmän avulla voi hoitaa rahoitukseen, hankintaan, tuotannon suunnitteluun ja ohjaukseen, laadunvarmistukseen sekä uusien tuotteiden kehittämiseen liittyviä toimintoja. Lemonsoft sopii parhaiten esimerkiksi tilitoimistoille, kaupan ja rakentamisen toimialoille sekä erilaisiin palvelu- ja asiantuntijayrityksiin. 

Lemonsoft on avoin ohjelmisto, ja siihen voi vaivattomasti liittää kolmannen osapuolen ratkaisuja, kuten laskutus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmiä. Lemonsoftin palveluista voi valita oman yrityksen tarpeisiin sopivan kokonaisuuden, joten lopullinen hinta määräytyy valintojen mukaan räätälöidyksi. 

Kiinnostuitko Lemonsoftista? Lue arvostelumme!

Tutustu muihin artikkeleihin

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

Lucidchart logo
Yhteistyö

Lucidchart arvostelu

Mikä on Lucidchart? Lucidchart on kaaviotyökalu, jolla muunnat hetkessä monimutkaisen tiedon havainnollistavaksi infografiikaksi. Ohjelmisto auttaa tiimejä hahmottamaan prosessejaan, järjestelmiään ja muita tärkeitä ja olennaisia tietoja. Koska tämä ohjelmisto esittää monimutkaisia ​​tietoja yksinkertaisella

Lue arvostelu
SE Ranking logo
SEO

SE Ranking arvostelu

Mikä on SE Ranking? SE Ranking on SEO-työkalu, joka auttaa parantamaan hakukoneesi tuloksia ja verkkosivustosi sijoitusta avainsanaehdotusten, sivustotarkastusten ja käänteisten linkkien seurannan avulla. SE Ranking tarjoaa myös näppäriä lisäominaisuuksia, kuten markkinointisuunnitelman ja

Lue arvostelu
Piwik PRO logo
Web-analytiikka

Piwik PRO arvostelu 

Mikä on Piwik PRO? Piwik PRO on verkkosivu- ja applikaatioanalytiikan sovellus, jonka kilpailijoita ovat esimerkiksi Adobe Analytics, Matomo, Google Analytics 4 ja Google Analytics 360. Sovelluksen avulla yritys voi mitata, analysoida ja

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.