Laskutusohjelma – Hyödyt ja suosituimmat työkalut

Jaa artikkeli

työpöytä, laskin ja tietokone

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Nykyään pk-yritykset ovat ottaneet lähes täysin käyttöönsä uuden teknologian mahdollistamat monipuoliset maksuvaihtoehdot kuten sähköiset siirtopalvelut, korttimaksut ja yhä laajenevat verkkomaksut puhelimen sovelluksia unohtamatta. Yhä useammalla pk-yrityksellä on käytössä lisäksi ulkopuolinen laskutusohjelma, joka takaa aina nopean ja tehokkaan laskutusprosessin asiakkaan ja yrityksen välillä sekä luonnollisesti ehkäisee virhelaskutuksia ja ikäviä maksusaatavien viivästymisiä. Yrityksen käytäntöihin sopiva laskutusohjelma ihan oikeasti helpottaa yrittäjän työtä, ja tarjoamme tässä vinkkejä laskutusohjelmapalvelun valintaa koskien.

Sopivaksi laskutusohjelmaksi on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja. Myös Suomesta löytyy erinomaisia laskutusohjelmia yrityksen käyttöön.

Mikä on laskutusohjelma?

Laskutusohjelma on sellainen työkalu, joka tekee tuotteiden ja palveluiden laskutuksen automaattisesti. Ohjelman työkalut luovat näppärästi luettelon erilaisista yrityksesi tarjoamista tuotteista ja palveluista. Lisäksi se luetteloi yritystoimintaan liittyvät kustannukset tarkasti verotuksen huomioiden, jonka jälkeen laskutusohjelma lähettää näillä tiedoilla koostetun laskun sille vastaanottajalle, jolle asia kuuluukin. Uudenlaisen teknologian avulla myös yrittäjät itse voivat luoda laskuja käyttämällä ohjelman valmiita malleja, jotka ovat aina erilaisiin käyttötarkoituksiin muokattavissa helposti ja nopeasti. Kaikki tämä on erityisesti suunniteltu säästämään yrittäjän kallista aikaa.

Laskutusohjelman hyödyt

Toimivan laskutuksen merkitystä yritystoiminnalle ei koskaan voi vähätellä. Automaattisesti toimiva laskutus takaa, että yrittäjä pystyy suoriutumaan toimintaan liittyvistä kuluista ja liiketoimintansa kehittämisestä.

Toimiva laskutusohjelma minimoi maksuviivästyksien riskin. Laskutuspalvelun tarjoamat maksun seurantamahdollisuudet varmistavat, että yrittäjä huomaa mahdolliset viivästymiset sekä unohdukset mahdollisimman nopeasti, ja pystyy näin heti reagoimaan niihin muistutuksilla. Ajantasaiset tiedot rahaliikenteestä mahdollistavat yrityksen suurempien hankintojen aikatauluttamisen sopivaan ajankohtaan, sillä yrityksen maksukyvyn seuranta helpottuu.

Sujuva laskutusprosessi

Laskutus helpottaa kirjanpitoa, sillä laskutus ei ole yksi irtonainen osa, vaan merkittävä osa taloushallintoa. Laskutusprosessi on pitkäjänteinen urakka, joka koostuu aina laskujen muodostamisesta ja lähettämisestä reskontran hoitoon, muistutus- ja perintätoimenpiteiden toteuttamiseen sekä laskutuksen raportointiin.

Laskutusohjelmaa käyttävä yritys antaa itsestään ammattimaisen kuvan. Asiakasystävällinen ja toimiva laskutusprosessi luo asiakkaalle tehokkaan mielikuvan yrityksen toiminnasta ja tekee sen kanssa asioimisen mahdollisimman mieluisaksi. Useimmat laskutusohjelmat tarjoavat myös mahdollisuuden laskujen ja niihin liittyvien erilaisten asiakirjojen räätälöintiin kulloisenkin yrityksen yksilöllisen tyylin mukaiseksi.

Laskutuksen automatisointi

Automatisoimalla laskutusprosessit yrittäjä säästää sekä aikaa että rahaa. Kirjanpito- ja talousprosessien ulkopuolinen hallinnointi antaa yritykselle mahdollisuuden lisätä liiketoiminnan tehokkuutta. Laskutusohjelma auttaa pienentämään yritystoimintaan liittyviä kustannuksia, sillä tällöin tarvitaan vähemmän työntekijöitä laskutuksen hoitamiseen. Mikäli kyseessä on yksinyrittäjä, laskutusohjelmalla voi tehostaa omaa ajankäyttöään. Mitä monipuolisemmilla maksutavoilla yrityksessä pystyy asioimaan, sen parempi se on myös asiakasystävällisyyden kannalta.

Laskutusohjelma säästää aikaa ja vaivaa selkeydellään. Kuvassa Zervant-ohjelman laskutusnäkymä.
Laskutusohjelma säästää aikaa ja vaivaa selkeydellään. Kuvassa Zervant-ohjelman laskutusnäkymä.

Turvallisuus

Hyvä laskutusohjelma takaa pankkitason turvaominaisuudet sekä yrittäjälle että asiakkaalle. Laskutusratkaisu tarjoaa parhaimmillaan optimaalisen suojauksen koko maksuprosessille tänä aikakautena, jolloin monen tyyppinen verkkohäirintä nostaa päätään. Automaattisen laskutusohjelman käyttö on huomattavasti luotettavampaa ja tietoturvallisempaa kuin entisenkaltaiset manuaaliset laskut, jotka lähetetään asiakkaalle sähköpostin liitteinä.

Integraatiot

Laskutusohjelmiin voi luonnollisesti integroida erilaisia kolmansien osapuolien maksusovelluksia, jotka nykyään tarjoavat erilaisia mahdollisuuksia maksaa. Monipuoliset maksutavat madaltavat aina asiakkaan ostokynnystä ja yrittäjä saa myös maksut tällä tavoin kotiutettua nopeammin. Laskutusohjelmissa on yleensä monia ominaisuuksia, joiden avulla voidaan esimerkiksi käsitellä useita eri valuuttoja, käyttää monia kieliä sekä jopa automatisoida veroasetuksia.

Näin valitset laskutusohjelman

Laskutusohjelmat vaihtelevat ominaisuuksien, kohderyhmien ja palvelupakettien mukaan. Yrityksen tarvitsemat ominaisuudet riippuvat toiminnan laajuudesta sekä asiakkaiden profiilista.

Mikäli yrityksellä on paljon julkishallinnon asiakkuuksia tai erilaisia yritysasiakkaita, on verkkolaskutusmahdollisuus yleensä ensisijaisesti kaikkein välttämättömin ominaisuus. Laskujen määrän kasvaessa on näppärää, mikäli laskutusohjelman seurantaominaisuudet ovat toimivia ja laskut ovat yksinkertaisesti liitettävissä kirjanpitoon.

Selkeys on laskutusohjelmissa tärkeää. Siksi Airue.netissä uuden laskun tekeminen onnistuu helposti.

Mikäli erilaiset laskutusohjelmat eivät ole yrittäjälle ennestään tuttuja, voi valinta tuntua työläältä. Alle on listattu muutamia seikkoja, joihin pienyrittäjän kannattaa löytää vastaus ennen ohjelmiston valitsemista. Tarkista siis ainakin:

 • onko laskutusohjelma turvallinen ja pysyvätkö kaikki tiedot ehdottoman luottamuksellisina
 • onko siihen vaivaton pääsy erilaisten laitteiden kautta käyttöjärjestelmästä riippumatta
 • onko laskutusohjelma käyttäjän kannalta toimiva ja helppo oppia

Ihanteellisin laskutusohjelma on näin ollen se, joka tukee parhaiten kulloisenkin yrityksen laskutustarpeita, ja joka pystyy palvelemaan yritystä sen mahdollisesti kasvaessakin. Ennen uuden järjestelmän käyttöönottoa on tärkeää käydä läpi nykyiset laskutusprosessit, ja tutustua sekä niiden hyviin puoliin että kehitystä vaativiin seikkoihin. Tämä auttaa tiedostamaan, minkä tyyppinen laskutusohjelma auttaa yritystä parhaiten.

Parhaat laskutusohjelmat

 • Isolta Arkhimedes: Tarjolla valmiit laskutuspohjat ja asiakas- ja tuoterekisteri. Voit lähettää tarjouksia ja sähköisiä laskuja asiakkaillesi.
 • Laskupiste: Näppärä ohjelma, joka on suunniteltu pienyrittäjien tarpeisiin.
 • Netvisor: Tämä ohjelma tarjoaa taloushallinnon ja palkanlaskennan samassa pilvipalvelussa.
 • Procountor: Procountoria voi käyttää yksin tai yhdessä tilitoimiston kanssa hoitaakseen yrityksensä elintärkeitä toimintoja.
 • Zervant: Helppo ja nopea laskutusohjelma etenkin pienyrittäjille ja freelancereille.

Tutustu lisää artikkeliimme eri laskutusohjelmista.

Ilmaiset laskutusohjelmat

 • Airue.net: Ilmaisversioon kuuluu laskujen luominen ja lähettäminen ne sähköpostitse tai itse tulostamalla. Ilmaisversioon kuuluu myös asiakasrekisteri, tarjoukset ja tilausvahvistukset sekä rajattomasti laskuja.
 • Eebu Laskutuspohja: Eebun ilmainen laskutusohjelma sisältää laskujen luonnin, laskujen tulostuksen, laskun viivakoodin ja automaattisen viitenumeroinnin.
 • Ilmainen laskutusohjelma: Kätevä ohjelma, jonka käyttö ei vaadi rekisteröitymistä tai muita sitoumuksia, vaan laskupohja täytetään suoraan heidän sivustollaan.
 • Isolta Arkhimedes: Isoltan ilmaisen laskutusohjelman saa käyttöön ilmaiseksi helposti ilman määräaikaa, ilman sitoumuksia ja ilman luottokorttia.
 • Laskuhari: Ilmaiset pdf-laskut helposti ja nopeasti suoraan sivustolla.
 • Laskutuspro.fi: Laskutusprolla laskuja voi tehdä laajasti useissa formaateissa. Vaihtoehtoina ovat sähköpostilasku, pdf-lasku, verkkolasku ja tavanomainen postilasku.
 • Mezo.fi: Mezo.fin ilmainen perusversio toimii netissä eikä vaadi erillisiä ohjelmien asentamista.
 • Zervant: Ilmainen paketti on suunniteltu yrityksille, joilla on enintään viisi asiakasta. 

Saat lisätietoa tutustumalla artikkeliimme ilmaisista laskutusohjelmista.

Laskutusohjelma on kätevä ratkaisu

Kaiken kaikkiaan laskutusohjelman käyttöönotto helpottaa huomattavasti yrityksen toimintaa laskujen parissa. Se säästää aikaa ja tekee työpäivistä helpompia. Hyvän laskutusohjelman ansiosta laskujen tekeminen ja myyntien tulouttaminen nopeutuvat.

Hyvän laskutusohjelman ansiosta työpaikan arki laskujen kanssa pelaa.

Lue lisää

Tutustu muihin taloushallinnon sisältöihimme.

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 4 / 5. Arvioiden määrä: 1

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
Mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu
Tekoäly (AI)

Duda AI arvostelu

Nettisivut ovat suuremman ja pienemmän yrityksen käyntikortti. Ilman nettisivuja yritystä ei käytännössä “ole olemassa”, sillä digiaikaan kuuluu se, että tuotteita ja palveluja etsitään ensimmäisen internetin kautta. Ajatus siitä, että nettisivuja ei tarvita,

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.