Suosituimmat ERP-järjestelmät esittelyssä

Jaa artikkeli

Ihmisiä työmaalla.

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Toiminnanohjausjärjestelmä eli ERP on työkalu, jolla yritys hallitsee toimintaansa ja resurssejaan. ERP-järjestelmä on kriittinen tuki päätöksenteossa, sillä se paljastaa, mihin yrityksen toimintaan tarvitaan lisäresursseja ja vastavuoroisesti mistä resursseja voidaan säästää.

ERPit ovat kriittisiä yrityksen toimintojen ylläpitämiseen erityisesti yrityksen kasvaessa. Toimiva toiminnanohjausjärjestelmä varmistaa, että kaikki yrityksen toiminnot hyödyntävät samaa, ajantasaista ja oikeaa tietoa. Yleensä yrityksen toiminnot käyttävät yhtä tietokantaa, jonka ympärillä järjestelmä toimii, sillä tämä yhdenmukaistaa yrityksen toimintaperiaatteita. Parhaimmillaan ERP ohjaa koko yrityksen toimintaa.

Toiminnanohjausjärjestelmän hinta ja laajuus kulkevat varsin usein käsi kädessä, eikä liian laajasta ratkaisusta välttämättä kannata maksaa. Järjestelmän valinta ja uusiminen voi olla suuri projekti, johon kannattaa käyttää aikaa ja usein myös ulkopuolista asiantuntemusta.

Nainen tietokoneella, taustalla teollisuustarvikkeita.
ERP eli toiminnanohjausjärjestelmä on kriittinen tuki päätöksenteossa. Kuva: Unsplash.com.

Kansainvälisesti suosituimmat ERP-järjestelmät

Microsoft Dynamics 365

Microsoft Dynamics 365 on IT-jätti Microsoftin kehittämä toiminnanohjausjärjestelmä. Sovellus on kokeiltavissa maksutta rajoitetun ajan. Sovellus sisältää paljon eri toiminnallisuuksia, joiden perusteella hinta määräytyy.

Järjestelmä on jaoteltu seuraavien alaotsikoiden alle: myynti, palvelu, taloushallinto, kaupankäynti ja toimitusketju. Niiden valinta voi olla etenkin kokemattomalle hieman vaikeaa, joten oikean kokonaisuuden valintaan kannattaa pyytää apua. Myös hinnoittelu voi tuntua hieman sekavalta. Järjestelmä luvataan käyttöön päivissä tai viimeistään viikoissa.

Microsoft Dynamics 365 palvelee erityisesti terveydenhuoltoa, valmistavaa teollisuutta, taloushallintoa ja vähittäismyyntiä. Asiakkaista merkittäviä ovat esimerkiksi Coca Cola ja Mercedes-Benz USA.

Oracle ERP Cloud

Oracle ERP Cloud on yksi tunnetuimmista ERP-järjestelmistä ja sopii useimmille toimialoille. Myös sensitiivisen datan toimialat, kuten pankkitoiminta ja terveydenhuolto, voivat hyödyntää Oraclen ERP:tä.

Perustoimintojen, kuten myynnin ja tuotantoketjujen hallinnan lisäksi tarjolla on esimerkiksi syvällisempää tietoa kannattavuuden ja kustannusten hallinnan tueksi. Suurena yrityksenä Oracle kykenee tarjoamaan myös laajan kattauksen ilmaisia ERP-koulutuksia sekä mahdollisuuden erilaisiin sertifikaatteihin. Yrityksellä on myös työkaluja, joilla voi verrata Oraclen ERP-järjestelmää muihin tunnettuihin järjestelmiin.

Oraclella on nimekkäitä asiakkaita runsaasti. Järjestelmän hintatiedot eivät ole julkisesti esillä. Ratkaisun voi kuitenkin valita oman yrityksen tarpeisiin sopivaksi.

Sage

Sage palvelee ratkaisullaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä eri toimialoilla. Erityisesti elintarvikeala, rakennusala, valmistava teollisuus, palveluala ja kemianteollisuus hyötyvät Sagen ratkaisuista, mutta niitä voi muokata muillekin toimialoille sopiviksi.

Tuotanto- ja toimitusketjujen hallinta on sovelluksen parasta antia, mutta sovellus toimii hyvin myös kirjanpidossa ja budjettien laatimisessa. Sage ei tarjoa suomenkielistä sivustoa. Ratkaisuja eri toimialoille voi kuitenkin vertailla hyvin Sagen sivuilla. Tarjolla on myös hyödyllisiä oppaita valinnan tueksi sekä mahdollisuus varata demoesittely yrityksen edustajan kanssa.

Hinnoittelu perustuu halutun ratkaisun laajuuteen, eikä hintatietoja ole avoimesti saatavilla yrityksen nettisivuilla.

Odoo

Edellisistä poiketen Odoo tarjoaa täysin ilmaisen, avoimeen lähdekoodiin perustavan järjestelmän. Rajoituksena tässä on, että vain perusversio on ilmainen, mutta siihen saa lisättyä rajattoman määrän käyttäjiä. Kaikki järjestelmän ominaisuudet saa käyttöönsä lisämaksusta.

Odoo on kehittänyt 30 pääsovellusta, joiden lisäksi yrityksen ympärille kehittynyt yhteisö on kehittänyt noin 16 000 muuta sovellusta. Näin yritys mainostaa ERP-järjestelmänsä sopivan melkein kaikille yrityksille. Sovelluksia onkin tarjolla aina myynnistä ja markkinoinnista HR-palveluihin sekä sähköisten kanavien ylläpitoon.

Suomenkielistä sovellusta tai asiakaspalvelua ei ole saatavilla. Sen sijaan yhteisöllä on koulutuksia sekä koulutusvideoita järjestelmän käyttöön. Ilmainen järjestelmä tarjoaa matalan kynnyksen kokeilla palvelua.

Naisen kasvot katsovat teollisuuslaitteiden läpi.
ERPit ovat kriittisiä yrityksen toiminnan ylläpitämisessä. Kuva: Unsplash.com.

Kotimaisia ERP-järjestelmiä

Fikuro

Fikuro on Visman tarjoama kotimainen ratkaisu. Se soveltuu erityisesti valmistusta ja kokoonpanoa tekeville pk-yrityksille. Suurten yritysten kannattaa yleensä etsiä hieman laajempi ratkaisu. Ohjelmiston avulla hoituvat niin myynnit, ostot, varastonhallinta kuin tuotannon ohjaus eli tärkeimmät perustoiminnot.

Fikurossa on tarjolla neljä eri hintaista ja laajuista pakettia, ja kielistä tuettuja ovat suomi sekä englanti. Ohjelmisto ei sisällä omaa taloushallintoa tai reskontraa, mutta se voidaan helposti integroida yleisimpiin taloushallinnon järjestelmiin. Käyttöönotto on helppoa ja onnistuu jopa päivässä. Fikuron asiantuntijat kertovat mielellään lisää tuotteesta. Lisäksi erilaista tukimateriaalia kuten oppaita on saatavilla hyvin yrityksen sivulla.

Lue arvostelumme ja tutustu Fikuroon.

Lemonsoft

Toinen kotimainen vaihtoehto on Lemonsoft, joka tarjoaa laajasti muokattavissa olevan ERP-kokonaisuuden. Yhtä tiettyä kokonaisuutta ei ole, vaan se rakennetaan paloista. Saatavilla ovat mm. asiakkuudenhallinta, projektinhallinta, raportointi, työajanseuranta, taloushallinto, palkka- ja henkilöstöhallinta, logistiikka ja varastonhallinta.

Hinnat eivät ole julkisesti esillä, joten yritykseltä kannattaa pyytää tarjous ja varmistaa samalla itselle sopivan laajuinen kokonaisuus. Lemonsoft palvelee erityisesti tilitoimistojen, tukku- ja erikoistavarakaupan, teollisuuden, rakentamisen ja asiantuntija- ja palveluyritysten tarpeita mutta mainostaa sopivansa useimmille muillekin toimialoille. Lemonsoftin nettisivuilla on myös opas, jossa on kattavasti tietoa toiminnanohjausjärjestelmän valintaan liittyen. Suomenkielinen pörssiyritys tarjoaa kaikki palvelunsa suomeksi.

Lue arvostelumme ja tutustu Lemonsoftiin.

Lue lisää aiheesta

Miksi ottaa ERP käyttöön? Vinkit pk-yrityksille.

Lue lisää toiminnanohjausjärjestelmistä.

Tutustu muihin artikkeleihin

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

Lucidchart logo
Yhteistyö

Lucidchart arvostelu

Mikä on Lucidchart? Lucidchart on kaaviotyökalu, jolla muunnat hetkessä monimutkaisen tiedon havainnollistavaksi infografiikaksi. Ohjelmisto auttaa tiimejä hahmottamaan prosessejaan, järjestelmiään ja muita tärkeitä ja olennaisia tietoja. Koska tämä ohjelmisto esittää monimutkaisia ​​tietoja yksinkertaisella

Lue arvostelu
SE Ranking logo
SEO

SE Ranking arvostelu

Mikä on SE Ranking? SE Ranking on SEO-työkalu, joka auttaa parantamaan hakukoneesi tuloksia ja verkkosivustosi sijoitusta avainsanaehdotusten, sivustotarkastusten ja käänteisten linkkien seurannan avulla. SE Ranking tarjoaa myös näppäriä lisäominaisuuksia, kuten markkinointisuunnitelman ja

Lue arvostelu
Piwik PRO logo
Web-analytiikka

Piwik PRO arvostelu 

Mikä on Piwik PRO? Piwik PRO on verkkosivu- ja applikaatioanalytiikan sovellus, jonka kilpailijoita ovat esimerkiksi Adobe Analytics, Matomo, Google Analytics 4 ja Google Analytics 360. Sovelluksen avulla yritys voi mitata, analysoida ja

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.