Kirjanpito eri yritysmuodoille – valitse oikea kirjanpito-ohjelma

Jaa artikkeli

Artikkelin sisältö

Softia.fi:n arvostelut ja artikkelit sisältävät affiliate-linkkejä. Tämä auttaa meitä pitämään sivusto laadukkaana. Affiliate-linkit eivät vaikuta arvosteluihin tai muuhun sisältöön.

Yrityksen kirjanpito ei ole vapaaehtoinen asia. Se on olennainen osa liiketoiminnan hallintaa ja talouden seurantaa. Yrittäjän on tärkeä myös ymmärtää, että kirjanpito ei ole millään tavalla negatiivinen osa-alue. Kirjanpito auttaa yritystä ymmärtämään taloudellista tilannettaan, tekemään päätöksiä perustuen taloudelliseen tietoon sekä täyttämään lakisääteiset velvoitteet. Kun yrityksen taloushallinto on hoidettu ammattimaisesti, liiketoiminnan johtaminen ja kehittäminen on aina helpompaa. Kirjanpito-ohjelma sisältyy tähän kokonaisuuteen oleellisesti.

Eri yritysmuodoilla, kuten osakeyhtiöillä, avoimilla yhtiöillä ja toiminimillä, on omat kirjanpitoon liittyvät vaatimuksensa ja käytäntönsä. Tässä artikkelissa tarkastelemme kirjanpidon eroja eri yritysmuodoille sekä sitä, miten kirjanpito-ohjelmat voivat tehostaa ja helpottaa kirjanpitoa.

Miten kirjanpito eroaa yritysmuotojen välillä?

Yksi keskeinen ero eri yritysmuotojen välillä on kirjanpidon vaatimusten laajuus. Osakeyhtiöillä on pääsääntöisesti tiukemmat kirjanpitoa koskevat vaatimukset verrattuna esimerkiksi toiminimiin. Osakeyhtiön tulee laatia tilinpäätös, joka koostuu tuloslaskelmasta, taseesta ja rahoituslaskelmasta. Tilinpäätös on julkaistava ja toimitettava viranomaisille määriteltyjen aikataulujen mukaisesti. Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön kirjanpito voi olla hieman yksinkertaisempaa, mutta myös näiden yritysten on noudatettava kirjanpitoon liittyviä säädöksiä.

Toiminimiyrittäjän kirjanpito on puolestaan yksinkertaisempaa, eikä tilinpäätöksen laatiminen ole pakollista, mikäli liikevaihto ja taseen loppusumma jäävät tiettyjen rajojen alle. Toiminimiyrittäjän on kuitenkin pidettävä kirjaa liiketoiminnan tapahtumista ja tuotava esille tulot ja menot veroilmoituksessaan.

Moderni kirjanpito-ohjelma tuo hyötyä jokaiselle yritykselle. Kuva Unsplash.com.

Millaisia taloushallinon hyötyjä kirjanpito-ohjelma voi tarjota?

Modernit taloushallinnon ohjelmistot tarjoavat monia etuja yritysmuodosta riippumatta. Ihan kuten kaikki sovellukset, myös kirjanpito-ohjelman tarkoitus on tehostaa ja helpottaa yrittäjän päivittäistä arkea. Yleisimpiä etuja ovat muun muassa:

Yksinkertaistettu kirjanpito: Kirjanpito-ohjelmat tarjoavat monia automaattisia toimintoja, kuten tiliotteiden automaattista tuontia ja liiketapahtumien tunnistusta, mikä tekee kirjanpidon yksinkertaisemmaksi ja vähentää manuaalista työtä. Jokainen yritys hyötyy manuaalisen työn vähentymisestä,

Verkkopohjainen pääsy: Verkkopohjainen käyttöliittymä on tänä päivänä jo lähes itsestäänselvyys, jolloin tietoihin pääsee käsiksi mistä tahansa, kunhan käytössä on internetyhteys. Tämä on erityisen hyödyllistä pienyrityksille ja freelancereille, jotka työskentelevät usein liikkeellä tai paikkariippumattomasti.

Liiketoiminnan seuranta: Kirjanpito-ohjelmat tarjoavat usein raportointityökaluja, joiden avulla yritykset voivat seurata tuloja, menoja, varastoja ja muita taloudellisia tekijöitä. Kaikki nämä asiat helpottavat liiketoiminnan suunnittelua ja ennustamista.

Verotusvaatimukset: Kirjanpito-ohjelmien toiminnot auttavat yrityksiä täyttämään verotukselliset vaatimukset. Ohjelmat laskevat esimerkiksi arvonlisäveron, luovat veroilmoituksia ja tarjoavat tietoja, jotka helpottavat verotukseen liittyvien toimenpiteiden valmistelua.

Monivaluuttaiset toiminnot: Joillakin kirjanpito-ohjelmilla on monivaluuttaiset ominaisuudet, jotka ovat hyödyllisiä yrityksille, jotka tekevät kansainvälistä kauppaa ja hoitavat maksuliikennettä useilla eri valuutoilla. Näiden ominaisuuksien avulla yritykset pystyvät hallitsemaan valuuttakurssien muutoksia ja tehdä kansainvälisiä taloudellisia raportteja.

On tärkeää huomata, että jokaisella yritysmuodolla voi olla omat erityisvaatimuksensa, ja siksi on tärkeää valita kirjanpito-ohjelma, joka sopii parhaiten kyseisen yritysmuodon yksilöllisiin tarpeisiin. Esimerkiksi osakeyhtiöt tarvitsevat yleensä laajempia kirjanpito- ja raportointiominaisuuksia kuin pienet toiminimellä toimivat yritykset. Toki on syytä myös muistaa, että mikään toiminimiyritys tai osakeyhtiö ei ole samanlainen, vaan jokaisella yrityksellä on omat eroavaisuutensa.

Kun olet etsimässä sopivaa kirjanpito-ohjelmaa yrityksellesi, tutustu tähän artikkeliimme: Kirjanpito-ohjelma yritykselle.

Kirjanpito-ohjelmia, kuten mitä tahansa sovelluksia, on tarjolla runsaasti. Voit tutustua aiheeseen helposti Softian taloushallinta-sivun kautta sekä monien tekemiemme arvosteluiden avulla. Meidän kokemustemme tai tekemiemme arvosteluiden pohjalta voimme suositella ainakin Finadeckia ja Visma Fivaldia. Molempiin pääset tutustumaan tarkemmin alla olevista arvosteluistamme:

Finadeck arvostelu

Visma Fivaldi arvostelu

Kirjanpidon ja koko taloushallinnon laajuus ja vaatimukset määrittyvät hyvin pitkältä liiketoimintasi yksityiskohtien pohjalta. Yritysmuoto on oleellinen seikka tässä kokonaisuudessa. Taloushallintoon on kuitenkin aina panostettava ja asiat hoidettava määräysten edellyttämällä tavalla. Osaava kirjanpitäjä tai tilitoimisto onkin usein todettu monen yrittäjän arvokkaimmaksi ystäväksi. Toiminimi-yrittäjä voi pärjätä ”omillaan”, mutta tässäkin yritysmuodossa taloushallinnon ohjelmistot auttavat yrittäjän jokapäiväisessä arjessa.

Tutustu lisää aiheeseen

Alta löydät linkit kirjanpito-ohjelmien arvosteluihimme.

  • Finadeckilla yritys sekä konsernit voivat automatisoida taloutta
  • Visma Fivaldi on kustannustehokas ja monipuolinen taloushallinnon järjestelmä
  • Finago Procountor on yksi suosituimmista taloushallinnon järjestelmistä Suomessa
  • Netvisor on Suomen suosituimpia sähköisen taloushallinnon ohjelmistoja
  • Isolta Arkhimedes on kätevä työkalu yrityksen laskutuksen käyttöön
  • Zervant on helppo laskutusohjelma yritysten tarpeisiin

Aiheeseen liittyvät blogit

Koitko tämän sisällön hyödylliseksi?

Klikkaa tähteä arvion antamiseksi!

Keskimääräinen arvio 0 / 5. Arvioiden määrä: 0

Ei arvioita. Ole ensimmäinen!

Kiitos arviostasi!

Jos nämä aiheet kiinnostavat, seuraa meitä myös sosiaalisessa mediassa!

Kiitos arviostasi!

Auta meitä kehittämään sisältöämme.

Kerro mitä voisimme tehdä paremmin.

Softia.fi

Softia.fi:n avulla pystyt etsimään ja vertailemaan erilaisia yrityssoftia. Lue käyttäjien kokemuksia, tutustu uusiin työkaluihin ja valitse tarpeisiisi sopivin softa.

VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

SEO

Surfer AI arvostelu

Nettisivujen hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan sisällön muokkaamista siihen muotoon, että hakukoneet, kuten Google tai Microsoft Bing, reagoivat sisältöön herkemmin. Näin hakukoneita houkutteleva sisältö nousee hakutuloksissa korkeammalle ja saa enemmän klikkauksia.  Surfer AI on Surfer

Lue arvostelu
mainonta

Luna AI arvostelu

Nykypäivän nopeatempoisessa ja kilpailevassa liiketoimintaympäristössä on syytä pysyä liidien ja markkinointiprosessien kärjessä. Tässä kohtaa Luna AI tulee peliin. Luna AI on tehokas työkalu, joka tekoälyn avulla voi kehittää liiketoimintastrategiaansa eteenpäin. Se on

Lue arvostelu
tekoäly

Duda AI arvostelu

Nettisivut ovat suuremman ja pienemmän yrityksen käyntikortti. Ilman nettisivuja yritystä ei käytännössä “ole olemassa”, sillä digiaikaan kuuluu se, että tuotteita ja palveluja etsitään ensimmäisen internetin kautta. Ajatus siitä, että nettisivuja ei tarvita,

Lue arvostelu

Seuraa meitä somessa!

Pysy ajan tasalla yritysohjelmistojen viimeisimmistä trendeistä ja vinkeistä! Esittelemme somekanavissamme erilaisia sovelluksia ja ohjelmistoja sekä jaamme tietoa niiden tehokkaasta käyttämisestä.